Voorstelling

Via sociale tewerkstelling realiseren de Energiesnoeiers een dalende energiefactuur bij de kansengroepen  en helpen zo de klimaatverandering tegen te gaan.

De Energiesnoeiers zijn actief in de volledige regio Zuid-West-Vlaanderen: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Menen, Kortrijk, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

Kaart zuid-west-vlaanderen

De voornaamste opdracht van de Energiesnoeiers is het uitvoeren van de gratis energiescan. We voeren zo’n 1200 energiescans uit per jaar. Tijdens een huisbezoek geven we eenvoudige energietips aan de bewoner en plaatsen we ook een aantal energiebesparende maatregelen zoals buisisolatie en een spaardouchekop.

Andere projecten zijn het promotorschap huur- en isolatiepremie waarbij verhuurders die een woning verhuren aan de kansengroepen bij ons een superpremies kunnen aanvragen indien ze het dak van de huurwoning isoleren, hoogrendementsglas plaatsen en/of hun spouw isoleren.

De Energiesnoeiers Zuid-West-Vlaanderen tellen momenteel acht medewerkers. We worden ondersteund door een praktische werkgroep die regelmatig samenkomt en door de koepel Komosie.

 

Energieconsulenten

Ambitie

Vanaf januari 2019 zetten de Energiesnoeiers Zuid-West-Vlaanderen (vzw Effect), de RenovatieCoach (Intercommunale Leiedal) en het Energiehuis Zuid-West-Vlaanderen (W13) zich drie jaar lang nóg sterker in om energetische renovaties bij kwetsbare doelgroepen op het terrein te realiseren. Deze partners krijgen hiervoor de steun van VEA, het Vlaamse EnergieAgentschap. Er zullen verschillende initiatieven genomen worden rond communicatie, sensibilisering en vorming, en de nieuwe dienstverlening van een ‘renovatiescan’ zal volledig worden uitgewerkt en uitgevoerd. Die renovatiescan moet de brug slaan tussen een energiescan en de renovatiebegeleiding. 

Beoogde resultaten

De ambitie bestaat erin elk jaar 150 renovatiescans uit te voeren bij kwetsbare huishoudens. Daarnaast zal ingezet worden op een nog betere bekendmaking, toeleiding en valorisatie van de bestaande doelgroepgerichte instrumenten, zoals de 0 % Vlaamse Energielening, de sociale isolatieprojecten, de burenpremie, de RenovatieCoach… Er wordt een groei van ongeveer 10 % beoogd. Om onze doelgroep laagdrempelig en buurtgericht te kunnen bereiken, zal ook een beroep gedaan worden op de klimaatcaravan van Leiedal. 

energiesnoeiers